Cine sunt?

Mă numesc Alexandru Dedu și m-am născut în data de 15.09.1971, în Ploiești. Sunt căsătorit de 18 ani cu Maria și avem 3 copii: Aron (18 ani), Călin (15 ani) și Ana (10 ani).

În clasa a IV-a m-am înscris la Liceul ”Alexandru Ioan Cuza” din Ploiești, la baschet. Având în vedere că la antrenamente veneam noi, copiii, mai mult decât antrenorul, am renunțat.

În clasa a V-a tatăl meu mi-a făcut cunoștință cu regretatul Arthur Hoffman, care avea o grupă de copii. Chiar din acel an, dânsul a cedat echipa domnului Ion Nicolae, care mi-a fost antrenor pe toată perioada junioratului.

Îmi aduc aminte că mă trezeam primul în casă, la ora cinci jumate sau șase, ca să ajung la antrenamentul de dimineață. Fără a avea sportivi în casă sau familie, eram nedezlipit de televizor când se juca handbal.

De ce? Nu știam atunci! Cum nu știam, de altfel, de ce am respectat, 4 ani la rând, programul de antrenamente, zi de zi, cu toate că nu eram selecționat în lotul de 12. Ba mai mult, văzând că sunt neîndemânatic, antrenorul m-a trimis pe postul de pivot. Și îi mulțumesc. Datorită obligativității „taliei”, la 15 ani, am fost introdus în joc. Și, în decursul unui an, nu am mai ieșit din teren, am devenit căpitanul echipei de juniori II și am câștigat primul titlu de Campion Național.

Au urmat alte 2 medalii de argint și de bronz la Juniori I, convocare la Lotul de Perspectivă, Lotul de Juniori și cel de Tineret.

Lucrurile s-au accelerat și, neterminând încă liceul, am fost solicitat de regretatul Constantin Jude, la echipa „Poli Timișoara”. Echipă cu care, sub îndrumarea domnului profesor Otto Hell, am câștigat primul Titlu de Campion Național în afara Bucureștiului din istoria handbalului românesc masculin.

Au urmat mai multe echipe în cariera mea, cu realizări frumoase, dar mi-a lipsit și îmi lipsește o medalie cu Echipa Națională, cu toate că, la prima mea selecționare, am făcut parte din lotul lărgit pentru Campionatul Mondial din Cehoslovacia, unde echipa a câștigat ultima medalie la masculin, sub conducerea domnului Cornel Oțelea.

În luna februarie 2014 am fost ales Președinte al Federației Române de Handbal. Din acel moment, am fost conștient de importanța acestui lucru și mi-am trasat câteva linii de abordare și conduită, pe care consider că le-am dus la îndeplinire:

 • Handbalul a fost, este și va fi #HandbalulSportNational
 • Toți membrii FRH sunt egali, indiferent de situație
 • Interesele Handbalului Românesc trebuie reprezentate cu aplomb, decență și consecvență în fața tuturor structurilor interne și internaționale cu care FRH interacționează
 • Absolut niciodată, în nicio circumstanță, nu comentez negativ acțiunile unui Club sau persoană din lumea Handbalului

Visul meu rămâne același: Vreau ca Handbalul Românesc să fie o forță în lume!

În toamna lui 2016 am intrat în familia olimpică, atunci când am fost ales în funcția de Vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, funcție care îmi permite să analizez în ansamblu Sportul Românesc, oferindu-mi o altă perspectivă asupra Handbalului.

Alexandru Dedu in cifre

Alexandru Dedu in cifre

232 selecții la Naționala A: 399 de goluri marcate, 17/49 la Naționala de Tineret și 22/52 la Naționala de Juniori, cu un total de 271 de meciuri la toate selecționatele și 500 de goluri marcate.

Cifre care mă clasifică, conform „Istoriei Handbalului Românesc”, scrisă de Domnul Constantin „Pilică” Popescu, pe un onorant loc 6 ca număr de meciuri în Selecționata mare și pe locul 20 la numărul de goluri marcate pentru Echipa României A. Prezențe la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale și Europene. Vicecampion la Jocurile ”Prietenia” cu Selecționata de Juniori, Campion Balcanic cu Selecționata de Juniori și de Tineret, Vicecampion Mondial Universitar.

Am jucat în campionate puternice ale Europei: Franța, Spania, Germania și Portugalia.

 • 3 Editii ale Ligii Campionilor - F.C. Barcelona
 • 2 Supercupe ale Europei - F.C. Barcelona
 • • 15 campionate la seniori în care am câștigat 9 Titluri de Campion în 3 țări diferite:
  • 3 România – Politehnica Timișoara și Steaua
  • 3 Spania – F.C. Barcelona
  • 3 Portugalia – F.C. Porto
 • Diferite alte Cupe și Trofee, competiții organizate de țările în care am jucat handbal.

Sunt Absolvent și Licențiat al cursurilor de 4 ani al ANEFS București și am Studii Universitare de Master la Universitatea Ecologică din București în Managementul Activităților de Educație Fizică și Sport. În prezent sunt Doctorand la UNEFS București.

Antrenor de handbal categoria II

Datorită seriozității de care am dat dovadă în țările în care am jucat, după încetarea activității sportive, am fost contactat de oameni de afaceri care aveau legături cu cluburile respective și, împreună cu aceștia, am atras și dezvoltat afaceri de peste 8 milioane de EURO în România.

În funcția de Președinte al FRH, ales în februarie 2014, am reușit să măresc veniturile proprii ale Federației cu peste 75%, asigurând siguranța financiară periclitată la începutul mandatului.

Rezultatele sportive în perioada exercitării funcției de Președinte FRH:

 • Medalie de bronz la Campionatul Mondial Feminin 2015
 • Campioni Mondiali de Juniori Feminin 2014
 • Medalie de Bronz la Campionatul Mondial Feminin Juniori 2016
 • Campioni Mondiali Universitari Masculin 2016
 • Vicecampioni Mondiali Universitari Feminin 2016
 • Medalie de argint la Festivalul Olimpic de Tineret 2017

Echipe Calificate la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Europene, Universitare și FOTE pe fiecare an în parte:

 • 2014: Echipa Națională de Senioare, Echipa Națională de Tineret Feminin, Echipa Națională Universitară Feminin și Masculin
 • 2015: Echipa Națională de Tineret Feminin și Masculin, Echipa Națională de Junioare (Campionat European și FOTE), Echipa Națională Universitară Feminin
 • 2016: Echipa Națională de Senioare (Jocuri Olimpice și Campionat European), Echipa Națională de Tineret Feminin, Echipa Națională de Junioare și Juniori (Calificare în prima Grupa valorică)
 • 2017: Echipa Națională de Senioare, Echipa Națională de Tineret Feminin, Echipa Naționala de Junioare
 • 2018: Până în acest moment: Echipa Națională de Junioare, Echipa Națională de Juniori, Echipa Națională de Tineret Masculin

Cine sunt