Compară:

Strategie 2014-2018

Obiective

1.Reorganizarea FRH ca o structura moderna ancorata in realitate

2.Strategie la nivel national

I.Pe termen scurt:

 1. Asezarea spectatorului (fanului) in centrul atentiei! Toti cei care practica Handbalul sau au legatura cu acest fenomen, trebuie sa-i acorde „Fanului” toata consideratia si trebuie sa fie preocupati ca acesta sa aiba de fiecare data o experienta placuta la evenimentele noastre sportive sau de alta natura.
 2. FRH <–> Cluburi: dialog (comunicare), avand la baza relatii de munca profesioniste, transparente
 3. FRH va fi activa pe plan european si mondial, cu participare la orice nivel sau subiect, la EHF si IHF. Dorim sa participam activ la toate proiectele celor doua institutii si sa avem membri in cat mai multe comisii.
 4. Sprijinirea neconditionata a tuturor membrilor afiliati ai FRH in toate demersurile facute in favoarea Handbalului, catre Institutiile Statului locale sau centrale.
 5. Modificari ale Statutului si Regulamentelor conforme cu realitatea.
 6. Alegerea Selectionerilor Echipelor Nationale din randul unor candidati cu un puternic curriculum vitae, care vor antrena doar Selectionata Romaniei. Selectionerul stabileste echipa tehnica cu care va lucra la prima Reprezentativa. In acelasi timp, impreuna cu Antrenorii Federali masculin si feminin, vor elabora o strategie pe termen lung, la nivel national, care trebuie sa inceapa cu selectia specifica pentru fiecare post in parte si va continua cu etapele care trebuiesc parcurse in procesul de pregatarire, in asa fel incat, la fiecare nivel de varsta, sportivii sa fie apti fizic si cu bagajul tehnic necesar. Scopul fiind o trecere usoara a varfurilor spre loturile nationale, cu obiectiv final Echipa Nationala. Mai pe scurt, trebuie sa ne crestem copiii intr-un concept unitar, ghidat de norme clare, pe perioade de varsta, dar indeplinite de fiecare antrenor in parte, prin maiestria si experienta proprie. Selectionerul impreuna cu Antrenorii Federali vor desemna Antrenorii Selectionatelor inferioare.
 7. Crearea cu ajutorul MTS si MECTS a Campionatului Scolar national de Handbal pentru clasele V-VIII. Acesta va functiona ca o baza de preselectie pentru CSS-uri si LPS-uri sau Cluburi private de juniori.
 8. Implementarea programului national de Marketing cu scopul atragerii spectatorilor, telespectatatorilor si Partenerilor (Sponsorilor) catre Handbal.
 9. Accesarea de fonduri europene, prin atragerea si cointeresarea unor agentii specializate in intocmirea de proiecte cu finantare europeana.
 10. Implementarea unui sistem informatic al FRH care sa cuprinda pe module si pe niveluri de acces: baza de date a tuturor meciurilor, jucatorilor legitimati, cluburilor, echipelor, arbitrilor care impreuna cu raportul de joc in sistem electronic sa permita evidente stricte a activitatii celor de mai sus, cu posibilitatea obtinerii de rapoarte si statistici necesare performantei atat sportive cat si de management. In acelasi timp se va usura munca si se vor rarii erorile.

II. Pe termen mediu:

 1. Crearea de Centre zonale, nepermanente in care juniorii susceptibili de a face mare performanta, pot fi monitorizati si antrenati. Aceste centre se vor face cu ajutorul autoritatilor locale (in functie de oferte), in fiecare euroregiune, in fiecare vacanta. Antrenori vor fi antrenorii clasati cu echipele lor pe cele mai bune locuri in euroregiunea respectiva, la fiecare categorie de varsta si vor fi retribuiti.
 2. Tinand cont de autonomia universitara, vom propune Universitatilor cu profil sportiv, o alternativa de material didactic obtinut prin traduceri sau material autohton, in asa fel incat viitorii antrenori de Handbal sa se pregateasca si sa pregateasca dupa cele mai moderne metode.
 3. Identificarea posibilitatilor prin care actualul sediu al FRH si Sala „Lucian Grigorescu” pot fi modernizate sau incluse intr-un proiect de modernizare.
 4. Cointeresarea autoritatilor competente in realizarea unei Sali Polivalente, adecvate practicarii Handbalului la cel mai inalt nivel.
 5. Participarea Romaniei cu candidatura pentru organizarea sau coorganizarea unui turneu de Campionat European.
 6. Sprijinirea Ligii Profesioniste de Handbal, cu scopul final ca aceasta sa organizeze Liga Nationala masculin si feminin.
 7. Crearea unui Campionat National de Street Handball si unul de Beach Handball sub forma de turnee, care pot fi folosite ca evenimente de promovare a sportului in aer liber, a handbalului pentru oricine.

III. Pe termen lung:

 1. Handbalul „SPORT NATIONAL” in Romania, dupa modelul Ungariei, Croatiei, Sloveniei, Danemarcei, Norvegiei, etc.
 2. Paticipare constanta la Campionatele Europene, Mondiale si Jocurile Olimpice cu clasari pe podium, atat la masculin cat si la feminin.
 3. FRH stabil financiar cu Sediu propriu, adecvat activitatii.
 4. Cluburi puternice si bogate castigatoare de Cupe Europene.

Raport 2014-2018

Salut cu respect și considerație tot Handbalul Românesc!

O sa încerc, în puține cuvinte, să fac o retrospectivă a acestui mandat:

Din momentul în care am fost ales Președinte al FRH, am fost conștient de importanța acestui lucru și mi-am trasat câteva linii de abordare și conduită, pe care consider că le-am dus la îndeplinire:

 • Handbalul a fost, este și va fi #HandbalulSportNational
 • Toți membrii FRH sunt egali, indiferent de situație
 • Interesele Handbalului Românesc trebuie reprezentate cu aplomb, decență și consecvență în fața tuturor structurilor interne și internaționale cu care FRH interacționează
 • Absolut niciodată, în nicio circumstanță, nu comentez negativ acțiunile unui Club sau persoană din lumea Handbalului

Atunci când am candidat în 2014 și mi-am prezentat programul (îl puteți accesa pe site-ul www.alexandrudedu.ro/2014, fără modificări), credeam că o să conduc o structură solidă, în care puteam să implementez strategia pentru care am fost votat.

Realitatea a fost, însă, una dură și o să enumăr doar câteva din lucrurile cu care m-am confruntat la început:

 • La preluarea mandatului, în luna februarie, am aflat că în conturile FRH existau bani suficienți doar pentru plata salariilor din luna respectivă și jumătate din luna martie, fără a lua in calcul alte cheltuieli
 • Antrenorii Echipelor Naționale și din Centrele de Excelență nu erau plătiți, cu restanțe de până la 6 luni
 • Echipa FRH m-a primit cu neîncredere și suspiciune (aspect pe care îl înțeleg și nu îl comentez)
 • Un mod de muncă funcțional, dar mult departe de ceea ce speram eu și de ceea ce văzusem în țările în care jucasem (Spania, Portugalia, Franța, Germania)
 • Conflict major în interiorul Echipei Naționale de Handbal Masculin

În timp, mi-am dat seama că aceasta era o stare de fapt a Sportului Românesc.
Am făcut acest preambul pentru a vă face să înțelegeți că prioritățile s-au schimbat, iar primele acțiuni au fost întreprinse strict pentru supraviețuirea Federației și a Competițiilor de a căror organizare era responsabilă. Această perioadă a durat cel puțin un an, iar fără susținerea Partenerilor și înțelegerea arătată de MTS și COSR, lucrurile puteau sta rău. Exemple de federații cu mari probleme financiare și nu numai, sunt numeroase.

Înțelegând că o transformare radicală a sistemului este imposibilă într-un interval de timp scurt, mi-am trasat câteva obiective prioritare pentru mandatul în curs:

1. Menținerea rezultatelor sportive cel puțin la nivelul existent în acel moment

Pragmatic, rezultatele ultimilor 4 ani depășesc și cele mai optimiste pronosticuri:

6 medalii ale Echipelor Naționale

 • Medalie de bronz la Campionatul Mondial Feminin 2015
 • Campioni Mondiali de Juniori Feminin 2014
 • Medalie de Bronz la Campionatul Mondial Feminin Tineret 2016
 • Campioni Mondiali Universitari Masculin 2016
 • Vicecampioni Mondiali Universitari Feminin 2016
 • Medalie de argint la Festivalul Olimpic de Tineret 2017

Echipe Calificate la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Europene, Universitare și FOTE pe fiecare an în parte:

 • 2014: Echipa Națională de Senioare, Echipa Națională de Tineret Feminin, Echipa Națională Universitară Feminin și Masculin
 • 2015: Echipa Națională de Tineret Feminin și Masculin, Echipa Națională de Junioare (Campionat European și FOTE), Echipa Națională Universitară Feminin
 • 2016: Echipa Națională de Senioare (Jocuri Olimpice și Campionat European), Echipa Națională de Tineret Feminin, Echipa Națională de Junioare și Juniori (Calificare în prima Grupa valorică)
 • 2017: Echipa Națională de Senioare, Echipa Națională de Tineret Feminin, Echipa Naționala de Junioare
 • 2018: Până în acest moment: Echipa Națională de Junioare, Echipa Națională de Juniori, Echipa Națională de Tineret Masculin

Rezultate la nivel de cluburi în competițiile europene:

Masculin Challenge Cup
2014/2015 HC Odorheiu Secuiesc (loc 1)
2016/2017 AHC Potaissa Turda (loc 2)
 
Feminin Liga Campionilor Cupa EHF
2015/2016 CSM București (loc 1) Corona Brașov (semifinale)
2016/2017 CSM București (loc 3)

2. Asigurarea unui climat de muncă profesionist, de actualitate, la toate Echipele Naționale, la toate nivelurile, atât la feminin, cât și la masculin

Observând controversele subiective sau obiective, am dorit ca Antrenorii Echipelor Naționale să fie persoane cu o carte de vizită care nu poate fi contestată și care să-și dorească și să aibă puterea de a-și îndeplini obiectivele, indiferent de obstacolele întâlnite pe parcurs. Pot susține, cu mândrie, că, la nivel de Echipe Naționale de Seniori, avem antrenori de categorie Mondială.

Antrenorii Echipelor de Cadeți, Juniori și Tineret sunt oameni dedicați și competenți care, împreună cu Selecționerii și Antrenorii Federali, asigură o selecție corectă, permanentă, precum și un program de pregătire adecvat handbalului de înaltă performanță.

Condițiile de pregătire, cazare, alimentație, recuperare, echipamentul sportiv și de antrenament sunt, în acest moment, optime. Staff-urile Echipelor Naționale sunt completate cu medici, asistenți, maseuri, psihologi, antrenori responsabili cu pregătirea fizică, video-analiști etc., cu mare competență profesională.

3. Promovarea agresivă a Handbalului. Focus pe spectator (telespectator)

Pentru a înregistra o creștere organică, sănătoasă, în sportul nostru ar trebui început, în mod normal, de la cel mai de jos nivel. Din păcate, FRH dispune de foarte puține pârghii prin care să poată stimula dezvoltarea bazei de selecție a Handbalului. Trebuie știut că programele și finanțarea la acest nivel sunt de competența MEC și MTS, majoritatea Cluburilor fiind subordonate acestora sau/și sub administrarea Autorităților Locale. Așadar, din punct de vedere legal, FRH nu are nici o autoritate administrativă, financiară sau de altă natură, în afară de drepturile și obligațiile care survin ca afiliat sportiv.

Sesizând acest lucru, mi-am dat seama că nu este suficient să existăm, ci este imperios necesar să fim văzuți. În consecință, forțat de realitate, pentru a porni roata (investiție – muncă – rezultate - bani (parteneriate) – investiție – muncă - etc.), am luat hotărârea de a mă folosi de ancorele pe care le aveam sau le putem avea pentru a promova Handbalul. Și aici mă refer, în principal, la Echipa Naționala Feminină și la Campionatele Naționale.

Și așa am început. Cum? Am implementat o strategie tip cârlig, prin care încercam să trag în sus tot sportul nostru, cu ajutorul a ceea ce aveam mai bun. Handbalul a încetat să mai fie un monobloc. A fost spart în mai multe produse: Echipe Naționale (și ele, fiecare, cu o identitate proprie), Campionate Naționale (Feminin și Masculin), Cupa României (Feminin și Masculin), Supercupa României (Feminin și Masculin), Trofeul Carpați (din 2017 - pentru toate Echipele Naționale – cadeți, juniori, tineret, seniori – atât feminin, cât și masculin).

Următorul pas a fost transformarea în Brand a fiecărui produs în parte. Crearea propriei identități (vizual, auditiv, mascotă, scenografie, grafică TV, etc.).

Ulterior, aplicând tehnici de marketing, le-am prezentat iubitorilor de Handbal, iubitorilor de sport, opiniei publice, mediului de afaceri, într-un cuvânt, le-am făcut cunoscute pieței.

Ultimul pas a fost monetizarea acestor produse și, după cum o să puteți observa la punctul 5, rezultatele sunt mai mult decât îmbucurătoare.

Acest proces are dublu scop: pornirea roții, așa cum am arătat mai sus, dar, în primul rând, popularizarea Handbalului în marea masă a populației, implicit în rândul copiilor și părinților acestora. Consider că acest obiectiv a fost îndeplinit, ținând cont de afluența de tineri la nivel de Minihandbal și Juniori IV dar si de creșterea numărului de Echipe participante in Campionatele Naționale organizate de către FRH:

În acest moment, consecință a campaniei mai sus menționate, suntem prezenți în casele tuturor Românilor prin intermediul a 3 televiziuni (cu o medie anuală de 250 meciuri de handbal televizate) care, la rândul lor, au reprezentat un motor esențial pentru reușită.

4. Siguranța financiară

Fără o finanțare adecvată nu poate exista nimic. Sportul, în cazul nostru Handbalul, nu face excepție. Asta m-a făcut să am o preocupare permanentă pentru ca FRH să își poată susține activitatea curentă și să își poată pune în aplicare toate proiectele. Pe durata întregului mandat, așa cum am menționat la punctul 2, activitatea sportivă (aflată într-o creștere substanțială) a putut fi susținută. Înființarea celor 4 Centre Naționale (în afara celor 2 deja existente) presupune, de asemenea, un efort financiar considerabil.

Seriozitatea de care am dat dovadă în relația cu Partenerii, a dus la prelungirea contractelor de colaborare și chiar la mărirea beneficiilor Federației.

Vorbind de bani (strict conturi pentru Venituri Proprii, întrucât în aceste două momente în conturile destinate alocației de la Bugetul de Stat erau 0 lei), o să las cifrele să demonstreze:

Bani în conturile FRH la 14.02.2014: 229.793 lei
Bani în conturile FRH la 31.01.2018: 5.144.361 lei
Diferență: 4.914.568 lei

Evoluția veniturilor FRH în ultimii 5 ani:

An 2013 2014 2015 2016 2017
Buget 5.493.890 5.830.852 8.150.590 6.363.686 6.203.726
Venituri Proprii 4.408.150 5.252.923 5.071.622 6.211.870 8.815.798
COSR 0 173.016 505.206 1.481.580 2.271.933
Total 9.902.040 11.256.791 13.727.418 14.057.136 17.291.457

Așa cum se poate observa, în perioada mandatului meu, bugetul consolidat al FRH a crescut cu 75%, iar Veniturile Proprii s-au dublat. Excedentul financiar acumulat în fiecare an, precum și contractele de parteneriat în vigoare, ne oferă liniștea pentru desfășurarea unei activități fără sincope, dar și curajul de a demara noi proiecte în slujba Handbalului.

Sunt foarte multe proiecte la care s-a muncit în acești 4 ani, multe realizări care au încercat să aducă FRH în realitatea contemporană. O să amintesc câteva dintre ele, fără a încerca să fac o ierarhie în ordinea importanței:

 • Cu sprijinul COSR, MEC și al Autorităților Locale, am reușit ca, în decurs de 4 ani, să deschidem 4 Centre în care tinerii noștri sportivi să poată beneficia de o pregătire centralizată:
  • Centrul National de Excelență Feminin Brașov
  • Centrul Național Olimpic de Juniori Masculin București
  • Centrul Național Olimpic de Tineret Feminin Iași
  • Centrul Național Olimpic de Tineret Masculin Brașov
 • Pentru o mai buna pregătire a Antrenorilor si continua lor perfecționare începând cu 2015 am lansat Programul de Instruire Continua si Licențiere. Link.
 • Toți Antrenorii Echipelor Naționale care îndeplinesc criteriile, primesc Bursă de la FRH pentru obținerea Licenței EHF Master Coach.
 • Am semnat un protocol de colaborare cu Primăria Sectorului I pentru reabilitarea Sălii Floreasca. În urma studiului de fezabilitate (aflat în proces de achiziție publică), se vor stabili următorii pași.
 • S-a dezvoltat ”Proiectul Talent”. O acțiune de real succes, prin care toți tinerii cu proiecție în viitor devin vizibili în fenomenul handbalistic
 • Printr-o frumoasă muncă de echipă (ținând cont de timpul limitat și de numărul redus al celor implicați) s-a obținut organizarea Campionatului Mondial de Tineret Feminin 2020 în România, la București și Brașov.
 • S-a înființat Campionatul Național de Beach Handbal la nivel de Juniori, pe două categorii de vârstă. Avem Echipă Națională de Beach Handbal Juniori Feminin și Masculin, cu participări importante la Campionatele Europene.
 • În cadrul campaniei derulate de FRH și Fa (Henkel Beauty Care Romania), în cei doi ani de parcurs, 614 Școli din toată România au primit 4.967 de mingi. Zeci de mii de copii au șansa, astfel, să se conecteze la Handbal.
 • În acest moment, FRH dispune de 2 autocare și 7 autoturisme, cu ajutorul cărora Echipele Naționale, Centrele Naționale, angajații și partenerii FRH pot beneficia de autonomia dorită. In același timp reprezintă si o economie însemnata a bugetului alocat transportului, bani care sunt direcționați către activitatea sportiva.
 • Am organizat Congresul al 12-lea Extraordinar al EHF. Feedback-ul primit a fost măgulitor. Mulți participanți spunând că acesta a fost cel mai bine organizat Congres al EHF.
 • Site-ul FRH. Puteți observa creșterea accesărilor și a numărului de vizitatori. În 2017 am avut 341.000 vizitatori unici, lucru cu care ne mândrim:
 • Pagina de Facebook a FRH are 31.500 de abonați, iar Canalul YouTube dedicat 1.000. Zonă neexplorată până în 2014.
 • Am deschis FanShopul FRH. Suporterii Handbalului pot, în momentul de față, să-și achiziționeze echipament și alte materiale promoționale cu însemnele #HandbalulSportNational Link

2014 – 2018 a fost un mandat pe care îl consider bun spre foarte bun, în care obiectivele sportive au întrecut așteptările, atmosfera la Loturile Naționale fiind una foarte bună, profesionistă; notorietatea Handbalului a crescut exponențial; echipa FRH s-a întinerit cu o medie de vârstă de 15 ani; beneficiem de stabilitate financiară și premise bune pentru viitor. S-au făcut și greșeli, niciodată cu rea voință, pe care eu le consider parte din procesul în care Handbalul și noi toți o să devenim mai buni, mai profesioniști.

Mulțumesc Consiliului de Administrație pentru munca în comun pe care am desfășurat-o. Consider că dezbaterile, uneori furtunoase, au fost productive.

Mulțumesc colegilor din FRH. Sunt conștient că volumul de muncă a crescut mult și continuu pe durata celor 4 ani.

Mulțumesc Membrilor Comisiilor Federale, Președinților de Cluburi, celor care sunt responsabili cu partea administrativă, arbitrilor, observatorilor, tuturor celor care sunt dedicați Handbalului.

Toate cele prezentate se datorează unei munci de Echipă, în care artizanii principali sunt Antrenorii din toată țara. Fără dumneavoastră, obiectul muncii nu există. Datorită dumneavoastră, Handbalul continuă să fie un sport de elită într-o Românie în care Sportul își caută identitatea. Doresc să vă mulțumesc și să vă asigur de toată considerația mea!

Stând drept,
Salut Handbalul cu toată dragostea,
Alexandru Dedu

Strategie 2018-2022

În urmă cu 6 ani am luat decizia să mă implic în partea administrativă a Handbalului, după o activitate îndelungată de Sportiv. Plin de idealuri și idei, am plecat la drum. Drum care s-a dovedit, așa cum am scris și în Programul cu care am candidat pentru funcția de Președinte al FRH din 2014 (www.alexandrudedu.ro/2014), departe de a fi drept și plin cu „lapte si miere”. Orice performanță necesită eforturi mari și profesionalism din partea tuturor celor implicați.

Visul meu rămâne același: Vreau ca Handbalul Românesc să fie o forță în lume!

Este un obiectiv care se construiește pas cu pas, nu este un lucru simplu și nu se întâmplă din senin. Experiența acumulată ca Sportiv (de la juniori până la Echipa Națională de Seniori) în Romania, experiența trăită în cei 10 ani de Jucător Profesionist de Handbal în Franța, Spania, Germania și Portugalia, în Cluburi de renume foarte bine organizate din toate punctele de vedere (F.C.Barcelona, F.C.Porto, LTV Wuppertal, Istres Ouest Provence, Pontevedra), dar mai ales experiența dobândită ocupând, timp de 2 ani, funcția de Președinte al Ligii Profesioniste de Handbal și, timp de 4 ani, de Președinte al Federației Române de Handbal, mă recomandă să continui acest drum. De mai bine de un an am intrat în familia olimpică, respectiv sunt Vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, funcție care îmi permite să analizez în ansamblu Sportul Românesc, oferindu-mi o altă perspectivă asupra Handbalului.

În primul mandat am pus bazele:

 • Notorietatea Handbalului este foarte mare, suntem un fenomen social
 • Atmosfera de lucru la Echipele Naționale este una corectă, profesionistă
 • S-au pus baze solide de dezvoltare unitară a Handbalului masculin și feminin la toate nivelurile
 • Licențierea tuturor Antrenorilor la nivel de FRH și acordarea Bursei Master Coach pentru Antrenorii Echipelor Naționale
 • Competiții (produse) recunoscute la nivel național, dar și internațional: Liga Florilor, Liga Zimbrilor, Cupa României Fan Courier, Trofeul Carpați etc.
 • Siguranță financiară, care ne permite să abordăm proiecte noi
 • O echipă FRH tânără, în pas cu cerințele tehnice, organizatorice și informatice din prezent

În al doilea mandat continuăm proiectul început:

Obiective:

1. Participarea Loturilor Naționale la cât mai multe Turnee Finale (Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale și Europene). Cum?

 • Antrenori de top pentru Echipele Naționale, la toate nivelurile, remunerați corespunzător pregătirii si realității Handbalului. Staff-uri tehnice complete si competente.
 • Asigurarea celor mai bune posibile condiții pentru pregătirea Loturilor Naționale
 • Întocmirea unui calendar de pregătire similar cu al celor mai bune echipe cu care concurăm la nivel internațional
 • Continuarea stimulării financiare în vederea îndeplinirii obiectivelor stabilite
 • Armonizarea calendarului intern cu cel internațional pentru suplimentarea programului de pregătire dedicat Echipelor naționale
 • Decontarea cheltuielilor de transport pentru toți participanții la acțiunile Echipelor Naționale, inclusiv Juniori și Tineret

2. Spectatorul (telespectatorul) în prim-plan. Noi existăm pentru că spectatorul există. Nu invers! Cum?

 • Interacțiune directă la evenimentele organizate de FRH
 • Comunicare și informare directă și transparentă prin intermediul site-ului www.frh.ro și al mediului online (Facebook, YouTube etc.)
 • Asigurarea facilităților pentru spectatorii cu dizabilități
 • Asigurarea serviciilor de marketing și comunicare pentru toți afiliații care solicită aceste servicii în vederea organizării evenimentelor proprii
 • Dezvoltarea fan-shopului cu produse cât mai atractive

3. Consolidarea poziției de produse premium pe piața Sportului în România a competițiilor organizate de FRH. Cum?

 • Calendar competițional derulat pe întreaga perioadă a anului (Handbalul, în orice formă competițională, nu trebuie să lipsească din peisajul public)
 • Promovarea competițiilor (produselor) prin toate mijloacele disponibile (TV, radio, media, outdoor etc.)
 • Un număr cât mai mare de meciuri televizate
 • Sistem competițional atractiv, creator de suspans
 • Rediscutarea criteriilor CALITATIVE de contractare a Jucătorilor străini, scopul fiind ca doar cei mai buni dintre aceștia să poată evolua în România.

4. Deschiderea a 2 noi Centre Naționale pentru Juniori Feminin + 2 Masculin. Scopul final este să avem 4 Centre, atât la fete, cât și la băieți, în care tinerii să beneficieze de pregătire centralizată, la sfârșitul săptămânii jucând pentru Cluburile de proveniență. În momentul în care avem 4 Centre, distanțele de parcurs sunt rezonabile. Cum?

 • Cu ajutorul MEC, MTS și COSR, dar și în funcție de puterea financiară a FRH
 • Prin accesarea programelor specifice din fonduri europene

5. Stimularea participării la competițiile de seniori a Jucătorilor care finalizează etapa de juniorat. Cum?

 • Nu se va percepe taxa primei legitimări definitive pentru o echipă de seniori.
 • Federația nu va mai percepe taxa asociată grilei de formare pentru Jucătorii pregătiți în Centrele de Excelență. Aceasta va fi acordată, în întregime, Cluburilor de proveniență.
 • În cazul în care se dorește legitimarea unui Jucător străin, iar Clubul legitimează în același timp (pentru prima oara într-o echipă de seniori) un Jucător român cu vârsta între 18 și 23 de ani, taxa aferentă Jucătorului străin se reduce la jumătate. În consecință, contractele trebuie depuse in același timp.
 • Continuarea lobby-ului pentru înființarea unui Campionat Universitar regulat, pe întreaga perioadă a anului

6. Stimularea creșterii bazei de selecție și reducerea vârstei la care copiii fac cunoștință cu Handbalul. Cum?

 • Organizarea Festivalului de Minihandbal pe două categorii de vârstă: 6 – 8 ani și 8 – 10 ani. Costurile de cazare, masă și cele aferente organizării competiției (pentru 16 persoane per Club) sunt suportate de Federație
 • Toate Cluburile care au minim 16 copii cu vârsta între 6 - 10 ani, înregistrați la AJH-ul de care aparțin, vor primi de la FRH un kit complet de Minihandbal

7. Implementarea Proiectului Talent și la fete. Cum?

 • Conform modelului Proiectului Talent la băieți; Antrenorul Echipei Naționale de Junioare va coordona această activitate

8. Modificarea Statutului FRH. Cum?

 • În cadrul Adunării Generale Ordinare a FRH din 2018 se va face o informare generală asupra necesității modificării Statutului
 • Membrii afiliați vor beneficia de 2 luni pentru a trimite propunerile de modificare
 • Se va înființa o Comisie care va fi responsabilă cu modificarea Statutului, Comisie care va fi supervizată de o Firmă de avocatură, în vederea evitării oricărei contradicții cu legislația în vigoare
 • La finalizarea proiectului de Statut, acesta va fi discutat cu reprezentanții competenți din MTS, pentru obținerea unui acord preliminar, anterior supunerii sale spre aprobare în cadrul Adunării Generale (cel mai târziu la Adunarea Generala Ordinară din 2019, sau în funcție de finalizarea documentului, în cadrul unei Adunări Generale Extraordinare)

9. Revizuirea regulamentelor. Cum?

 • Până la data de 15 iunie 2018, toate regulamentele FRH vor fi revizuite, în scopul eliminării oricăror eventuale sincope de interpretare.
 • Se va înființa o Comisie alcătuită din Membrii CA nou ales și din angajați FRH, sub conducerea Secretarului General, care va propune CA modificările necesare

10. Modificarea administrativă a Federației, în vederea optimizării activității. Cum?

 • Modificarea organigramei
  - Secretarul General va avea atribuțiile menționate în Statut; va coordona, preponderent, activitatea sportivă în toată complexitatea ei, din punct de vedere administrativ, fiind susținut de Secretarul General Adjunct
 • Dezvoltarea unei baze de date electronice care să includă toate documentele aflate în competența FRH (afiliați, arbitri, delegați, observatori, comisii etc.)
 • Toți membrii Comisiilor Federale vor fi retribuiți per ședință de lucru
 • Se va înființa o Comisie care va analiza, contracost, eventualele contestații referitoare la prestația arbitrilor și observatorilor la meciuri. Comisia se va afla sub directa conducere a Secretarului General, iar Regulamentul de Funcționare va fi supus aprobării CA

11. Sala Floreasca (Lucian Grigorescu) dotată cu teren regulamentar și sediu decent al FRH. Cum?

 • Continuarea Protocolului semnat cu Primăria Sectorului I și obținerea unor condiții cât mai favorabile desfășurării competițiilor, conform reglementărilor în vigoare

12. Transformarea AJH-urilor în structuri lucrative în teritoriu. Cum?

 • Aducerea la zi a Statutelor AJH, armonizarea lor pe întreg cuprinsul țării
 • Dezvoltarea Comisiilor teritoriale pentru Competițiile organizate de AJH (Competiții, Disciplină etc.)
 • Sprijin logistic, juridic, economic acordat de FRH pentru soluționarea problemelor semnalate de Asociațiile de Handbal Județene

Toate cele de mai sus sunt obiective fezabile. Cu o singură condiție: să tragem toți la o singură căruță, implicarea și dedicarea să fie totale. Spre deosebire de acum 4 ani, când am avut la început ca aliați doar avântul și siguranța ideilor, acum beneficiez de experiența unui mandat și de susținerea unei echipe tinere și puternice care a muncit enorm alături de mine pe durata acestor 4 ani.

Mandatul care se apropie de sfârșit reprezintă o dovadă că sunt un Președinte imparțial, muncitor, care stă drept în fața oricui, indiferent de greutăți sau obstacole. Pentru Țară, Familia Mea și Handbal mă voi lupta până la capăt!

Al vostru,
Alexandru Dedu